Certificatul energetic - rapid si simplu

Certificatul de Performanta Energetica reprezinta descrierea unei locuinte din punct de vedere energetic dupa o metoda conventionala. Aceasta metoda ia in calcul: cladirea (suprafata, orientare, compozitia zidurilor si a plafoanelor, izolatia, etc), instalatia de incalzire, instalatia de producere a apei calde, instalatia de ventilatie, instalatia de racire, etc). Certificatul este obligatoriu pentru vanzarea sau inchirierea locuintei sau proprietatii si este valabil pentru o perioada de zece ani.

Obligativitatea acestor certificate energetice este stabilita prin legea nr.159/2013 pentru modificarea si completarea legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor. Conform actului normativ, "pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/proprietarul/administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificat, astfel incat acesta sa ia cunostinta despre performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/inchirieze, dupa caz". La semnarea contractului de vanzare cumparare noul proprietar va primi si originalul Certificatului. Auditul energetic este efectuat de catre un auditor autorizat, iar in urma sa este emis certificatul energetic, un document cu rol oficial care identifica caracteristicile termice ale locuintei.

Pentru emiterea certificatului de performanta energetica este nevoie de urmatoarele documente: releveul locuintei (apartament sau casa) la scara 1:1000, planul de incadrare in zona la scara 1:500, anul construirii locuintei precum si o lista cu imbunatirile daca este vorba despre o locuinta veche care a trecut fie prin reamenajare, fie prin reamenajare si reabilitare termica, montare de tamplarie termopan, schimbare calorifere, montare centrala de aartament. Odata ce sunteti in posesia documentelor nu trebuie decat sa va adresati unui auditor autorizat, eventual despre care aveti si referinte si care stiti ca va lucra dosarul in termenul cel mai scurt, la un pret avantajos. Preturile pentru un certificat energetic pornesc de la 130 ron pentru o garsoniera si ajung pana la 300 ron pentru case cu suprafata mai mica de 100 metri patrati.

No comments:

Post a Comment