Modalitati fascinante in care creierul nostru poate fi manipulat

Pastila compasiunii. De regula, ne gandim la pastile ca la niste ajutoare pentru a lupta mai eficient cu boala. Aceleasi pastile pot manipula insa si gradul de compasiune al unei persoane alterand componenta chimica a creierului. Comportamentul social ar putea fi influentat de biologie mai mult decat am fi crezut. In experiment, participantii au primit o pastila care era mereu diferita. O substanta era tolcapone, folosita la tratarea Parkinsonului, care extinde efectele dopaminei, legata de motivare si rasplata.

Nimeni nu a stiut daca se primeste o pastila cu o substanta ca aceasta sau una care nu avea nici un efect. Dupa ce au luat pastilele, li s-a cerut sa imparta niste bani intre ei si cu un strain. Rezultatul experimentului le-a aratat oamenilor de stiinta ca ni se poate schimba comportamentul daca se altereaza caile neurochimice din creier, ceea ne poate afecta nivelul de compasiune si fair play. Izolarea extrema. Izolarea, mai ales pentru cei care sunt foarte singuri, poate cauza efecte grave la nivel psihic. Poate cauza infectii grave, tensiunea arteriala ridicata, Alzheimer, dementa.

Raspunsul sistemului imunitar la izolare e asa de puternic incat intreg sistemul uman e invadat cu hormonii stresului si se inflameaza. Cel mai periculos efect pare a fi cel mintal. Izolarea extrema poate sa distruga creierul si sa ne faca sa ne simtim in alt univers. De la perceptia lenta a trecerii timpului la halucinatii si spalarea creierului in mod deliberat, efectele izolarii pot fi devastatoare pentru oameni. In 1961, un geologist care se afla intr-o expeditie in Alpii francezi a petrecut doua luni sub pamant pentru a vedea ce efecte apar asupra corpului de la izolare extrema. Cand a ajuns din nou la suprafata, geologul nu prea mai stia in ce an e sau ce e cu el. Timpul se dilatase pentru el, i se parea ca trecuse putin de cand era sub pamant. Intr-un alt experiment din 1993, Maurizio Montalbini a stat intr-o pestera pentru 366 de zile. Cand a fost scos de acolo, el a crezut ca a stat doar 219. Oamenii de stiinta au descoperit ca oamenii care se izoleaza in intuneric isi altereaza ciclul normal de somn, ramanand treji pana la 36 de ore si apoi dormind pana la 12 ore. Izolarea sociala poate produce si ea halucinatii. Multe experimente nu au putut fi duse la bun sfarsit pentru ca subiectii au inceput sa aiba halucinatii puternice si ingrozitoare.

Prizonierii care au fost dusi la camera de izolare au parte de aceleasi simptome, inclusiv de halucinatii care implica toate simturile si o senzatie de nesiguranta continua. Sunt totusi si oameni care se descurca bine in singuratate, cum ar fi exploratorii si aventurierii. Oamenii de stiinta cred ca increderea si pregatirea psihologica sunt elementele cheie care le asigura rezistenta in asemenea conditii.

No comments:

Post a Comment